- MUZEE IN JUDETUL VALCEA -
Muzeul de Istorie a Judetului Valcea
Muzeul de Arta "Casa Simian"
Ramnicu Valcea
Muzeul Satului Valcean, Bujoreni
Muzeul Viei si Vinului, Dragasani
Complexul Muzeal Maldaresti
Casa Memoriala "Anton Pann"
Ramnicu Valcea
Muzeul de arheologie si arta religioasa "Gh.Petre-Govora", Baile Govora
Colectia de arta plastica "Alexandru Balintescu", Costesti
- PUBLICATII -
Revista BURIDAVA
Regimentul 2 Dorobanti-Valcea
- GALERIA FOTO -
Muzeul Satului Valcean
Site realizat de AVANSOFT
Pagina de Facebook
Youtube MJASV
Boromir
Jooble
http://jooble.com.ro/
http://jooble.org/
Expozitie - Biserici cu pictura murala exterioara

Expozitie - Biserici cu pictura murala exterioara

Institutul de Memorie Culturala Bucuresti (www.cimec.ro) si Muzeul Judetean "Aurelian Sacerdoteanu" Vâlcea, va invita vineri, 15 aprilie 2011, ora 16:00, la sediul Sectiei de Istorie (Calea lui Traian, nr. 143) pentru vernisajul expozitiei multimedia Repere ale spiritualitatii românesti. Biserici cu pictura murala exterioara din Oltenia (sec. XVIII-XIX).Expozitia contine, de asemenea, o serie de piese de arta religioasa din colectiile muzeului, însotite de fotografii si materiale video care reflecta aspecte din traditiile si viata cotidiana din Oltenia.

Tema a fost aleasa în scopul evidentierii unui fenomen artistic mai putin cunoscut, dar extrem de interesant, prin îmbinarea în registrul iconografic a elementelor religioase cu cele laice, reflectând astfel influenta modelelor literare ale epocii din aceasta regiune. Pictura exterioara exprima un vast si ingenios program iconografic: filosofi, prooroci, sibile, scene de vânatoare, portrete de ctitori, sfinti militari si mucenici. Deosebite sunt si reprezentarile cu trimiteri la slabiciuni si virtuti umane (rautate, viclenie, invidie, lene). Spre deosebire de pictura murala moldoveneasca din sec. XV-XVI, ce a avut drept ctitori domnitori, în Oltenia acestia au provenit din diverse categorii sociale (preoti, târgoveti, mici negustori, mestesugari, tarani liberi). O alta diferenta ar fi ca, în Moldova, pictura acopera în totalitate fatadele exterioare, pe când în Oltenia poate fi întâlnita pe portiuni din fatade, în pridvor sau sub forma de medalioane, adâncite în zid. Bisericile de zid cu pictura exterioara prezentate sunt monumente istorice, aflate în zona Subcarpatilor Olteniei. Daca la începutul secolului XX existau circa 145 de astfel de biserici, în prezent se mai pastreaza circa 80, multe fiind într-o stare avansata de degradare, în pericol de a se pierde definitiv pictura exterioara.

Realizarea acestor fotografii a fost posibila gratie unui program cultural finantat de Institutul Cultural Român, prin programul Cantemir.
Mai multe detalii pe pagina web:http://www.terni.cimec.ro/.

Expozitia va putea fi vizitata, pâna pe 15 mai, de marti pâna duminica, între orele 9:00 si 17:00.
Persoane de contact:Institutul de Memorie Culturala – CIMEC Bucuresti
Istoric Aurelia Dutu, 074.90.80.478/072.45.70.451, aurelia@cimec.ro
Muzeul Judetean "Aurelian Sacerdoteanu" Vâlcea
Muzeograf Gheorghe Dican, 0723181326, muzeuljudeteanvalcea@gmail.com

 
© 2003 - 2023 MUZEUL JUDETEAN VALCEA. TOATE DREPTURILE REZERVATE.     WEBDESIGN: AVANSOFT SRL