- MUZEE IN JUDETUL VALCEA -
Muzeul de Istorie a Judetului Valcea
Muzeul de Arta "Casa Simian"
Ramnicu Valcea
Muzeul Satului Valcean, Bujoreni
Muzeul Viei si Vinului, Dragasani
Complexul Muzeal Maldaresti
Casa Memoriala "Anton Pann"
Ramnicu Valcea
Muzeul de arheologie si arta religioasa "Gh.Petre-Govora", Baile Govora
Colectia de arta plastica "Alexandru Balintescu", Costesti
- PUBLICATII -
Revista BURIDAVA
Regimentul 2 Dorobanti-Valcea
- GALERIA FOTO -
Site realizat de AVANSOFT
Pagina de Facebook
Youtube MJASV
Boromir
Jooble
http://jooble.com.ro/
http://jooble.org/
 
Muzeul de arheologie si arta religioasa Gh.Petre-Govora

Din anul 1973, in cadrul institutiilor cultural - educative ale judetului Valcea, functioneaza Muzeul din Baile Govora. Fondul muzeistic il constituie "Colectia de arheologie carte si arta veche romaneasca a preotului Gheorghe Petre - Govora", care timp de peste trei decenii a cercetat plaiurile valcene si a adunat un bogat si interesant material arheologic, numismatic, obiecte de arta si carte veche romaneasca.

In aceasta actiune se oglindeste pasiunea si priceperea unui intelectual patriot, depozitar si fructificator stiintific al unor vestigii documentare ale trecutului nostru. In sprijinul acestei actiuni, autoritatile judetene si locale au pus la dispozitia noului lacas de cultura, o casa in centrul statiunii.

Colectia de arheologie contine peste 4000 de piese, incepand cu perioada preglaciara reprezentata prin exponate fosile de mamut, ursus arctes si ursus spaeleos din paleoliticul superior, epoca neolitica, perioada de tranzitie spre bronz, inceputul si epoca bronzului clasic, prima si a doua epoca a fierului, precum si un bogat material arheologic ce documenteaza perioada Antichitatii.

 

Preotul Petre Gheorghe - Govora s-a nascut la 23 aprilie 1910 in comuna Orlesti, judetul Valcea. Scoala primara o face in satul natal, studiile medii le face la Seminarul din Rm. Valcea, iar cele universitare la Cernauti Suceava. Este absolvent al Seminarului Pedagogic Iasi cu specialitatea istorie. In anii 1942 - 1943, in timpul celui de-al doilea razboi mondial este misionar.

Renunta la catedra de istorie de la Liceul din Rm Valcea, dedicandu-se arheologiei.

Este membru activ al Institutului de Tracologie al Academiei Romane, in cadrul caruia sustine si publica in tara si strainatate peste 100 de comunicari si lucrari stiintifice si ocupa un loc meritoriu in Bibliografia Istorica a Academiei Romane (vol V, VI si VII).

Scrie "O preistorie a nord-estului Olteniei".

Ca rod al cercetarilor de teren, sondajelor si sapaturilor arheologice sistematice efectuate in cei peste 35 de ani in nordul Olteniei, infiinteaza Muzeul de Arheologie din Baile Govora.
 
Galeria foto:
Program de vizitare:
program de vara: zilnic 10,00 - 18,00, luni inchis
program de iarna: zilnic 9,00 - 17,00, luni inchis
Contact:
Adresa: str. Sfatului nr. 14, Baile Govora, judetul Valcea, ROMANIA
Tel/Fax: 0350 / 401898
© 2003 - 2024 MUZEUL JUDETEAN VALCEA. TOATE DREPTURILE REZERVATE.     WEBDESIGN: AVANSOFT SRL