- MUZEE IN JUDETUL VALCEA -
Muzeul de Istorie a Judetului Valcea
Muzeul de Arta "Casa Simian"
Ramnicu Valcea
Muzeul Satului Valcean, Bujoreni
Muzeul Viei si Vinului, Dragasani
Complexul Muzeal Maldaresti
Casa Memoriala "Anton Pann"
Ramnicu Valcea
Muzeul de arheologie si arta religioasa "Gh.Petre-Govora", Baile Govora
Colectia de arta plastica "Alexandru Balintescu", Costesti
- PUBLICATII -
Revista BURIDAVA
Regimentul 2 Dorobanti-Valcea
- GALERIA FOTO -
Muzeul de Arta
Site realizat de AVANSOFT
Pagina de Facebook
Youtube MJASV
Boromir
Jooble
http://jooble.com.ro/
http://jooble.org/
Expozitia ASTRA 160, disponibila pentru publicul valcean

Expozitia ASTRA 160, disponibila pentru publicul valcean

Proiectul expozitional ASTRA 160 initiat de Biblioteca Judeteana ASTRA Sibiu va fi prezentat publicului valcean in cadrul Muzeului Judetean Aurelian Sacerdoteanu Valcea, pe parcursul a sase saptamani.

Vernisajul expozitiei va avea loc luni, 20 martie, la ora 14:00, in sala rezervata organizarii expozitiilor temporare, eveniment care va prilejui intalnirea publicului cu reprezentantii institutiilor organizatoare si a invitatilor.

Expozitia va ramane deschisa pentru vizitare in perioada 20 martie - 30 aprilie 2023, de marti pana duminica, in intervalul orar 9:00 - 17:00.

Imbogatit recent cu noi documente, proiectul a fost initiat si elaborat de Biblioteca Judeteana ASTRA Sibiu, institutie ale carei actiuni sunt sustinute financiar de Consiliul Judetean Sibiu, cu prilejul implinirii a 160 de ani de la infiintarea Asociatiunii Transilvane pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman – ASTRA si a Bibliotecii acesteia, in anul 2021.
Contributia marilor personalitati astriste care au militat pentru dezvoltarea culturala a spatiului transilvanean si emanciparea sociala a romanilor este adusa in atentia publicului prin intermediul documentelor, al imaginilor si textelor prezentate. Expozitia cuprinde elemente originale cu valoare de patrimoniu care ilustreaza momente semnificative din istoria Asociatiunii ASTRA si a Bibliotecii acesteia: documente legate de contextul istoric, manuscrise semnate de personalitati importante ale culturii romane, carti de valoare inestimabila, obiecte care au apartinut marilor astristi. In cadrul expozitiei, se regaseste Enciclopedia Romana, opera fundamentala a Asociatiunii si prima lucrare stiintifica de acest gen din sud-estul Europei. Lucrarea a fost realizata si editata in perioada 1898 – 1904, sub coordonarea publicistului Corneliu Diaconovici, prim-secretar al ASTREI si director al revistei Transilvania, cu sustinerea benevola a membrilor Academiei Romane si cu implicarea a numerosi colaboratori, reprezentanti ai elitei culturale, dar si din sfera economica, medicala, militara, religioasa, diplomatica. Continutul celor trei volume ale Enciclopediei Romane este disponibil in varianta digitala pentru publicul larg si poate fi consultat on-line gratuit.

Vizitatorii expozitiei vor avea prilejul de a admira o serie de documente cu valoare de patrimoniu din colectiile Bibliotecii Judetene ASTRA Sibiu: carte romaneasca veche, carte straina veche, manuscrise, piese de iconografie, cartografie si ex-libris-uri. Dintre acestea mentionam: Statutele Asociatiunii (1861), Albumul cu vederi din Expozitia etnografica organizata la inaugurarea Muzeului Asociatiunii (1905), un Calendar realizat la Sibiu in 1793, Decretul privind desfiintarea iobagiei, tiparit la Viena in 1785 sau lada de zestre a lui George Baritiu.

"ASTRA 160 celebreaza nu doar cultura spatiului transilvanean in care si-au desfasurat activitatea marii astristi, ci si preocuparile acestora de a valorifica istoria, traditiile si patrimoniul cultural al romanilor ardeleni. Expozitia reprezinta o invitatie adresata tuturor celor interesati de a lua contact cu o parte din memoria locurilor in care traim si de a accesa istoria celei mai intalnite forme institutionalizate de cultura. Itinerarea expozitiei va oferi posibilitatea unui public larg de a cerceta si intelege aspecte care tin de istoria si cultura noastra”, transmite dr. Razvan C. Pop, managerul bibliotecii publice sibiene.
Expozitia este curatoriata de catre dr. Bogdan Andriescu, cercetator in cadrul Bibliotecii Judetene ASTRA Sibiu, prima prezentare publica fiind organizata la Muzeul National Cotroceni, in luna septembrie a anului trecut. Albumul care insoteste expozitia reflecta istoria si mostenirea culturala ale uneia dintre cele mai vechi biblioteci publice din Romania.
In perioada urmatoare, expozitia ASTRA 160 va fi itinerata si in alte institutii culturale si educationale pentru a face cunoscuta publicului istoria si patrimoniul Bibliotecii Centrale a Asociatiunii.

Partener strategic: Gama
Partener: Ropardo
Partener media: Radio Romania Cultural


 
© 2003 - 2024 MUZEUL JUDETEAN VALCEA. TOATE DREPTURILE REZERVATE.     WEBDESIGN: AVANSOFT SRL