|
|
|
|
Expozitia "Figuri de Ceara" 2006 |
|
Ideea unui muzeu al figurilor de ceara în Rusia a apartinut lui Petru I (cel Mare). În anul 1705, în cadrul unei misiuni politice în Olanda, Petru I a vizitat o expozitie cu figuri de ceara care reprezenta busturile celebritatilor din perioada respectiva. Impresionat de asemanarea si calitatea lucrarilor, a hotarât sa înceapa o traditie similara si în Rusia. Pentru aceasta a fost angajat sculptorul italian Carlo Bartolomeo Rastrelli, care a pus baza scolii rusesti de figuri de ceara. Astfel, la Sankt-Petersburg s-a format o scoala de artisti cu realizari deosebite, concurând cu scolile din Occident. Au fost sculptate zeci de busturi reprezentând personaje din istoria Rusiei si ale altor mari puteri politice din acea perioada. Din cauza numeroaselor razboaie si a schimbarilor de guverne prin care a trecut Rusia s-au distrus toate exponatele, iar traditia figurilor de ceara a fost uitata. S-a pastrat o singura lucrare care îl înfatiseaza pe Petru I în marime naturala, care în prezent se afla la Ermitaj.
Specialistii caracterizeaza aceasta opera, realizata în 1725, ca fiind de mare valoare, realizata dupa masca mortuara a marelui reformator al Rusiei. Traditia a fost reluata abia în anul 1988. în ultimii 16 ani de munca au fost realizate peste 1300 de figuri de ceara (multe sunt în lucru), pozitionând astfel muzeul din Sankt-Petersburg pe locul II în lume dupa muzeul „Madam Tussaud” din Londra. Spre deosebire de alte muzee similare din lume, Muzeul Figurilor de Ceara din Sankt-Petersburg s-a specializat în expozitii itinerante, împartind toata colectia în peste 40 de expozitii mobile, fiecare cuprinzând maxim 30 de lucrari care se expun în diferite regiuni ale lumii, dând astfel posibilitatea de a vedea noi exponate an de an.
Muzeul Figurilor de Ceara din Sankt-Petersburg se adapteaza foarte rapid la interesele vizitatorilor, având o gama larga de tematici:
- religioase (Cina cea de taina, Scena nasterii lui Iisus, Buddha, Zarathushtra si alti reprezentanti ai diferitelor religii);
- o colectie completa reprezentând persoane celebre din istoria Rusiei;
- expozitii din mitologia antica;
- oameni politici din secolul XX;
- mari actori si scene din filmele cu succes mondial (Harry Potter, Lord of the Rings, Battman etc);
- o colectie de figuri de ceara care reprezinta anomalii ale corpului uman (fratii siamezi, cel mai înalt si cel mai mic om din lume, cel mai gras om etc).
O figura de ceara se confectioneaza într-un interval de timp cuprins între doua luni si doi ani, fiind implicati specialisti ca: istorici, sculptori, formatori, implantatori de par, chimisti, coafori, cosmeticieni, croitori si altii. În majoritatea lor statuetele au fost executate din ceara, dar numai partile vizibile: mâini, fata si, de la caz la caz, alte parti vizibile ale corpului.
Pentru confectionarea figurilor se foloseste ceara de albine în combinatie cu alte câteva ingrediente care sunt pastrate în secret si care permit rezistenta fara deformari la temperaturi cuprinse între minus si plus 400 C si o conservare foarte buna în timp. O operatie foarte complexa este implantarea parului care este natural, colectat de la oameni. Implantarea se face fir cu fir cu un ac subtire, folosindu-se peste 40.000 de fire pentru o figura. Ochii si dintii sunt proteze medicinale de foarte buna calitate. Partile corpului care ramân invizibile privitorului (cele îmbracate cu haine) s-au realizat în timp din lemn, fier, ghips, si în ultimii ani din material plastic.
|
|
|
|
|